Workshops

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι του συνεδρίου είναι επιτέλους εδώ! Τα Workshops δεν θα μπορούσαν να λείπουν από οποιοδήποτε συνέδριο ΕΣΦΙΕ. Οι ιδιαίτερες συνθήκες σήμερα, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για πολλά και εξαιρετικά πρακτικά Workshops, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου. Δεν μας εμπόδισε όμως να καινοτομήσουμε και να διοργανώσουμε πληθώρα Workshop, τα οποία με την χρήση της τεχνολογίας αποκτούν νέο χαρακτήρα και δυναμική, χωρίς να αποτελούν στείρα θεωρία και παρουσίαση εννοιών. Από κλινικά φροντιστήρια μέχρι διαδραστικά Workshops, το 27ο ΕΣΦΙΕ προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και γνώσεων. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια θα πρωτοδηλώσετε, όμως πρέπει να αποφασίσετε γρήγορα, καθώς την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, στις 18.00, οι δηλώσεις ανοίγουν!

Παρακάτω θα βρείτε τα Workshops του 27ου ΕΣΦΙΕ & 15ου Forum.
Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες για τη Δήλωση Συμμετοχής:

Για τη δήλωση είναι απαραίτητος ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ στο Συνέδριο.

 • Ελέγξτε παρακάτω εάν, με βάση το ΕΤΟΣ, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα workshops που σας ενδιαφέρουν.
 • Βεβαιωθείτε ότι κατά τη ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του workshop είστε ελεύθεροι από άλλες υποχρεώσεις που αφορούν το συνέδριο (π.χ. εκφώνηση Ελεύθερης Ανακοίνωσης ή e-Poster ή συμμετοχή σε Στρογγυλή Τράπεζα). Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα το βρείτε εδώ.
 • Προσέξτε τη ΓΛΩΣΣΑ στην οποία θα πραγματοποιηθεί το workshop που σας ενδιαφέρει (για τα Workshop που θα διεξαχθούν στα Αγγλικά, θα βρείτε την περιγραφή τους στα Αγγλικά).
 • Δηλώστε από 6 έως 10 επιλογές, από μια φορά την καθεμία, με σειρά προτίμησης. Μην επιλέξετε περισσότερες φορές το ίδιο workshop.
 • Για την τελική επιλογή της συμμετοχής σας, εκτός του έτους σπουδών, θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας.
 • Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα από την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, 18.00 έως την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, 23.59.

Προκλινικά Workshops

 • Αντιϋπερτασικά

  Εκπαιδευτής: Kωνσταντή Μ., Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 70’

  Σε αυτό το workshop θα αναπτυχθούν όλες οι σύγχρονες τάσεις στη στρατηγική ρύθμισης της υπέρτασης. Η προσέγγιση θα είναι σε επίπεδο φαρμακοθεραπείας, διατροφής, life style, φύλου, φυλής αλλά και συννοσηρότητας. Έμφαση θα δοθεί στα κριτήρια επιλογής της αντιυπερτασικής αγωγής ως εξατομικευμένη θεραπεία αλλά και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αντιυπερτασικών με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα.

 • Επείγουσες καταστάσεις στην Ουρολογία

  Εκπαιδευτής: Καλτσάς Α., Επικουρικός Επιμελητής Β’ Ουρολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90’

  Στο συγκεκριμένο workshop οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με επείγουσες καταστάσεις της Ουρολογίας που αφορούν παιδιά, γυναίκες και άνδρες. Πρόκειται για καταστάσεις τραυματικής ή μη αιτιολογίας. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους θα αναπτυχθούν  η εκτίμηση του κάθε περιστατικού, η εφαρμογή πρώτων βοηθειών και τελικά η συνεργασία ανάμεσα στο νέο συνάδελφο στα πρώτα του βήματα στην άσκηση της κλινικής Ιατρικής και στον Ουρολόγο σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται.

 • Βabygram

  Εκπαιδευτής: Ξύδης Β., Λέκτορας Ακτινολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 45’

  To babygram είναι ακτινογραφική εξέταση για τα βρέφη. Είναι συνήθως η πρώτη και πιο συχνά ζητούμενη ακτινολογική εξέταση στις ΜΕΝΝ. Το συγκεκριμένο workshop έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία του babygram αλλά και να συμβάλλει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη συγκεκριμένη εξέταση και τις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να αναδείξει. Παράλληλα, θα συζητηθεί ο προβληματισμός σχετικά με την έκθεση των βρεφών σε ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς.

 • Αντικειμενική εξέταση πεπτικού συστήματος/ κοιλίας

  Εκπαιδευτής: Χριστοδούλου Δ., Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 60’

  Η κλινική εξέταση της κοιλίας είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για την ορθή διάγνωση και δε μπορεί να αντικατασταθεί από καμία απεικονιστική ή εργαστηριακή εξέταση. Στο συγκεκριμένο workshop, μέσω εικόνων και παραδειγμάτων οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις  μεθόδους εξέτασης και ψηλάφησης της κοιλίας και των σπλάχνων. Ακόμη, θα επισημανθεί η σημειολογία σημαντικών και συχνών παθήσεων , που κάθε φοιτητής και ιατρός πρέπει να αναγνωρίζει , ώστε να παραπέμψει ορθά τον ασθενή του.

 • Η γενική εξέταση αίματος και η ερμηνεία της

  Εκπαιδευτής: Τατσιώνη Α., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής,  Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90’

  Η Γενική Εξέταση Αίματος είναι μία από τις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος που ζητούνται και διενεργούνται συχνότερα. Στην εξέταση αυτή μπορούν να μελετηθούν τόσο ποσοτικά όσο και μορφολογικά στοιχεία για όλα τα έμμορφα συστατικά (κύτταρα) του αίματος. Η ποσοτική μελέτη αφορά τον ολικό αριθμό ή την εκατοστιαία αναλογία των αιμοσφαιρίων, δηλαδή των κυττάρων του αίματος (ερυθρών, λευκών, αιμοπεταλίων). Μορφολογικά, αναζητούνται μεταβολές ή αλλοιώσεις αναφορικά με το μέγεθος, το σχήμα, το είδος καθώς και άλλων φυσικών χαρακτηριστικών των αιμοσφαιρίων. Στο workshop, θα γίνει αρχικά αναφορά στις φυσιολογικές τιμές των ποσοτικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών των κυττάρων, όπως αποτυπώνονται στην γενική εξέταση αίματος. Στην συνέχεια, θα παρουσιαστούν συνήθη παραδείγματα εξετάσεων γενικής αίματος με μη φυσιολογικά αποτελέσματα. Τέλος, θα σχολιαστούν σύντομα τα πιθανά αίτια των παθολογικών αποτελεσμάτων καθώς και το επόμενο βήμα στην διερεύνηση των ασθενών.

 • Η χρήση κλασικών και αναδυόμενων βιοχημικών δεικτών στην Ογκολογία-Το παράδειγμα των Υγρών Βιοψιών

  Εκπαιδευτές: Μαγκλάρα Α., Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Χημείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δρ. Αναστασία Κουγιουμτζή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, που εργάζεται στις Υγρές βιοψίες, Δρ. Γ. Ζαρκαβέλης, Επιμελητής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 60’

  Στα πλαίσια αυτού του σεμιναρίου θα γίνει σύντομη επισκόπηση κλασικών βιοχημικών δεικτών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους νέους δείκτες Υγρής Βιοψίας και οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές θεωρητικές γνώσεις για τους δείκτες αυτούς. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι κυριότερες τεχνικές προσδιορισμού τους και θα αναλυθεί η κλινική τους χρησιμότητα μέσα από την συζήτηση ογκολογικών περιστατικών.

 • Αλλεργικά Νοσήματα στην Παιδική Ηλικία

  Εκπαιδευτές: Τσαμπούρη Σ., Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής με έμφαση στην Παιδοαλλεργιολογία, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δούρος Κ., Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαυρουδή Α., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90-120’

  Οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία είναι συχνό φαινόμενο και επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία του παιδιού. Είναι μείζονος σημασίας η γρήγορη αναγνώριση αλλεργιών στα παιδιά και η σωστή επακόλουθη θεραπεία, ώστε να βελτιωθεί η επιβίωση, ενώ και η ποιότητα ζωής, του κάθε παιδιού. Στο workshop θα γίνει ενημέρωση για την ορθή χρήση συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων σε νοσήματα του αναπνευστικού (Κ. Δούρος), θα μάθουν οι φοιτητές για την κλινική εικόνα και την διάγνωση της τροφικής αλλεργίας (Σ. Τσαμπούρη), ενώ θα πληροφορηθούν για τις πρακτικές οδηγίες διάγνωσης και αντιμετώπισης της αναφυλαξίας (Α. Μαυρουδή).

 • Θάνατος με Κορονοϊό: Πώς Πρέπει να Συμπληρώνεται το Ιατρικό Πιστοποιητικό Θανάτου;

  Εκπαιδευτές: Δημολιάτης Ι., Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 120’

  Πώς επηρεάζει ένας θάνατος με κορονοϊό την συμπλήρωση του Ιατρικού Πιστοποιητικού Θανάτου (ΙΠΘ); Ποιες οι επιπτώσεις της λανθασμένης συμπλήρωσης του ΙΠΘ στην καθημερινή ιατρική; Οι πληροφορίες που προσφέρει το ΙΠΘ βοηθούν στον ορθό σχεδιασμό και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων υγείας, με επιπτώσεις σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Το workshop φέρει ως αντικείμενο την σωστή συμπλήρωση του ΙΠΘ και τις συνέπειες που υπάρχουν στο σύστημα υγείας σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης της αιτίας θανάτου. Στους συμμετέχοντες φοιτητές θα σταλούν μερικά σενάρια θανάτου με κορονοϊό για συμπλήρωση των πιστοποιητικών θανάτου πριν το workshop. Την ημέρα του workshop θα γίνει συζήτηση για την ορθή συμπλήρωση του ΙΠΘ με μορφή ‘τελεθεάτρου’ και επίλυση αποριών.

 • Basic Life Support (BLS) - Βασική Υποστήριξη της Ζωής

  Εκπαιδευτές: Βλάχος Κ., Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παππάς-Γώγος Γ., Διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Τεπελένης Κ., Επιμελητής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Στεφάνου Σ., Γενικός Χειρουργός, Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Στεφάνου Χ., Γενικός Χειρουργός, Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 120’

  Στο workshop του BLS θα γίνει μια εισαγωγή στο πρόγραμμα της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής. Η διερεύνηση θεωρητικών σεναρίων θα έχει ως στόχο την έγκαιρη αναγνώριση και την αντιμετώπιση σοβαρών και καθημερινών επειγόντων προβλημάτων υγείας. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την αντιμετώπιση του τραύματος, την σωστή χρήση του αλγόριθμου ABCDE, την αντιμετώπιση της πνιγμονής και της αναφυλαξίας. Το BLS μπορεί και σώζει ζωές, ειδικά σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να βρεθεί γρήγορα εξειδικευμένη φροντίδα. Συνίσταται ιδιαίτερα για φοιτητές που τους ενδιαφέρει η επείγουσα ιατρική, η αναισθησιολογία και η εντατικολογία.

 • Κυτταροκαλλιέργειες

  Εκπαιδευτές: Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Γαλάνη Β., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ζώη Β., Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μίσσιου Χ., Υποψήφια Διδάκτορας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 120’

  Περιγραφή: Η σύγχρονη ιατρική βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοποριακές ερευνητικές προσπάθειες, για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν όλο το φάσμα της ιατρικής πράξης. Από την αναζήτηση φαρμάκων για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων έως και την μελέτη της επίδρασης διαφόρων παραγόντων στον οργανισμό γενικότερα και τους ιστούς ειδικότερα, η μελέτη των Κυτταροκαλλιεργειών κατέχει σημαντική θέση στο «οπλοστάσιο» του σύγχρονου ερευνητή. Στο παρόν workshop λοιπόν, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν όχι μόνο με την διαδικασία παρασκευής και συντήρησης τέτοιων κυτταρικών σειρών αλλά και το πως αυτές εν τέλει χρησιμοποιούνται στη πράξη. Είναι ένα workshop που κάθε επίδοξος ερευνητής, και όχι μόνο, δεν πρέπει να χάσει!

 • Εκτίμηση περιφερικού επιχρίσματος: από τη μορφολογία στη διάγνωση

  Εκπαιδευτές: Χατζημιχαήλ Ε., Επίκουρη Καθηγήτρια Αιματολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κουμπής Α. Ε., Ειδικευόμενος Αιματολογίας, Αιματολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90’

  Η Αιματολογία είναι η μοναδική κλινικοεργαστηριακή ειδικότητα και αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η εκτίμηση του περιφερικού επιχρίσματος και του μυελογράμματος. Σε αυτό το workshop οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εκτίμηση του περιφερικού επιχρίσματος. Αρχικά θα γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των φυσιολογικών έμμορφων συστατικών του αίματος και στη συνέχεια αφού παρουσιαστούν διαταραχές μορφολογίας θα συζητηθούν κλινικά περιστατικά με χαρακτηριστικές μορφολογικές αλλοιώσεις με σκοπό να τεθεί η διάγνωση. Το workshop, μέσα από την αμεσότητα και τον συζήτηση που θα αναπτυχθεί, φιλοδοξεί να λάβει διαδραστικό χαρακτήρα.

 • Συγγραφή Βιογραφικού Σημειώματος

  Εκπαιδευτής: Γκεσούλη Α., Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ΜΑ Υπεύθυνη Γραφείου Πρακτικής Άσκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 60’

  Η συγγραφή ενός πλήρους και άρτια δομημένου βιογραφικού σημειώματος αποτελεί αποτελεί μια πρόκληση τόσο για φοιτητές/τριες Ιατρικής, όσο και ειδικευόμενους Ιατρούς. Ένα σωστά δομημένο βιογραφικό σημείωμα αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς διεκδίκησης μιας επαγγελματικής θέσης και διασφαλίζει την ανέλιξη. Το συγκεκριμένο workshop θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύγχρονο βιογραφικό σημείωμα, ώστε να είναι ελκυστικό και αποτελεσματικό και να γίνεται ορθή καταγραφή της προσωπικότητας, της σταδιοδρομίας και των δεξιοτήτων του υποψηφίου.

 • Από την κλινική εικόνα στην εργαστηριακή διερεύνηση:

  Εκπαιδευτές: Σύρρου Μ., Καθηγήτρια Γενικής Βιολογίας-Ιατρικής Γενετικής, Τμήμα Ιατρικής,, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κωστούλας Χ., Μοριακός Γενετιστής, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής στην Κλινική Πράξη, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σακάλογλου Π., MSc, PhD, Κυτταρογενετιστής - Μοριακός Γενετιστής, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90’

  Το συγκεκριμένο workshop θα επιχειρήσει την σύνδεση της κλινικής διάγνωσης με την εργαστηριακή ανάλυση, όσον αφορά το πεδίο της Γενετικής. Θα παρουσιαστεί η εργαστηριακή έκθεση γενετικών νοσημάτων ή συνδρόμων που δίνεται μετά από την εργαστηριακή διερεύνηση, καθώς και πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν (αδυναμία ανίχνευσης του προβλήματος, δυσκολίες στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων κ.α.) και εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διαφορική διάγνωση σε περιπτώσεις γενετικής ετερογένειας, δηλαδή κλινικών καταστάσεων με παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και διαφορετική γενετική αιτία. Καταληκτικά, θα γίνει κατανοητό, πως οι πρακτικές αυτές βοηθούν τους επαγγελματίες υγείας να θέσουν μια ορθή και ασφαλή διάγνωση.

 • Breaking Bad News

  Εκπαιδευτές: Κώτση Κ., Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Κώτσης Κ., Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΚοΚεΨΥΠΕ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90’

  Στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη, ο ιατρός καλείται να ανακοινώσει δυσάρεστα νέα στον ασθενή και την οικογένεια του. Η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων στους ασθενείς και τις οικογένειες αποτελεί ένα δύσκολο αλλά και αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας. Στο workshop αυτό θα γίνει μια εισαγωγική παρουσίαση σχετικά με την ενημέρωση ενηλίκων και παιδιών και τα στάδια του πένθους. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ένα διαδραστικό discussion group, όπου θα είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε και να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα για το πολύπλοκο αυτό θέμα. Στο discussion group θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες αλλά και περιστατικά που θα παρουσιάσουν οι εκπαιδευτές. Ο κάθε φοιτητής θα ήταν χρήσιμο να έχει προετοιμάσει ένα θέμα σχετικό με την ανακοίνωση δυσάρεστων νέων το οποίο θα συζητηθεί στα πλαίσια του discussion group.

 • Εξαρτησιογόνες ουσίες

  Εκπαιδευτές: Αντωνίου Κ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δάλλα Χ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δελή Φ., Νευροεπιστήμονας, Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής , Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πολυσίδη Α., Νευροεπιστήμονας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Μπέλλος Σ., Ψυχίατρος, Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 120’

  Το συγκεκριμένο workshop φιλοδοξεί να εξοικειώσει τους φοιτητές με την πολύπλευρη έννοια του όρου ‘εξαρτησιογόνες ουσίες’. Αρχικά, θα γίνει λόγος για το νευροβιολογικό υπόστρωμα και τους μηχανισμούς της εξάρτησης, και ακολούθως θα παρουσιαστούν μια σειρά από ουσίες, παράνομες, νόμιμες και συνταγογραφούμενες, οι οποίες μπορούν εν δυνάμει να αναπτύξουν εξάρτηση. Επίσης, θα επιχειρηθεί μια αποτίμηση της σχέσης του στρες με τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Καταληκτικά, θα προταθούν κάποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες θα είναι φαρμακολογικής και ψυχολογικής φύσεως. Θα ακολουθήσει συζήτηση για επίλυση αποριών και ανάπτυξη διαλόγου.

 • Αντιδιαβητικές θεραπείες στη νόσο Alzheimer

  Εκπαιδευτές: Βεζυράκη Π., Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πέσχος Δ., Καθηγητής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Τσάμης Κ., Νευρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πάσχου Σ., Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σίμος Ι., Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μπεκιάρη Χ., Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κάτσενος Α., Υποψήφιος Διδάκτορας, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δαύρη Α., Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ντούμα Λ., Φοιτήτρια Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: χωρίς περιορισμό

  Διάρκεια: 90’

  Ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο των συστηματικών μεταβολικών παραγόντων στην ανάπτυξη και εξέλιξη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Μεταξύ άλλων ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Άνοιας. Τα τελευταία χρόνια, εκτενείς ερευνητικές προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του πιθανού ρόλου των αντιδιαβητικών θεραπειών στην αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer. Το workshop αυτό είναι αφιερωμένο στην ανάλυση των παθογενετικών μηχανισμών της νόσου Alzheimer που σχετίζονται με το Σακχαρώδη Διαβήτη και στη μελέτη της δράσης των αντιδιαβητικών παραγόντων στο νευρικό σύστημα. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μικρές ομάδες και σε συνεργασία με ερευνητές που δραστηριοποιούνται στη μελέτη της νόσου Alzheimer και του Σακχαρώδη Διαβήτη, να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους γύρω από την τρέχουσα ερευνητική μεθοδολογία στις αντιδιαβητικές θεραπείες σε κλινικό και προκλινικό επίπεδο.

Κλινικά Workshops

 • Διαγνωστικές μικροβιολογικές δοκιμασίες σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας

  Εκπαιδευτές: Γκαρτζονίκα Κ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σακκάς Η., Λέκτορας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Μικροβιολογίας και Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 45-60’

  Στο συγκεκριμένο workshop θα παρουσιαστούν και θα αξιολογηθούν ταχείες διαγνωστικές μικροβιολογικές δοκιμασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα και σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με δοκιμασίες που μαζί με την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς μπορούν  να θέσουν τη διάγνωση με συνέπεια την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ασθενούς.

 • Φάρμακα στην Επείγουσα Ιατρική

  Εκπαιδευτής: Παπαθανασίου A.,  Καρδιολόγος- Εντατικολόγος, Επιμελητής Α’ ΜΕΘ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: 3+

  Διάρκεια: 60’

  Η αντιμετώπιση μια επείγουσας ιατρικής κατάστασης είναι κάτι που φοβίζει και αγχώνει  ιδιαίτερα κάθε γιατρό ακόμα και τους πιο έμπειρους. Στο workshop αυτό θα γίνει αναφορά σε βασικές επείγουσες ιατρικές καταστάσεις και η προσέγγιση θα αφορά όχι μόνο την φαρμακευτική αγωγή αλλά έμφαση θα  δοθεί και σε κλινικά στοιχεία αυτών των καταστάσεων. Στο workshop αυτό οι συμμετέχοντες  θα εξοικειωθούν και σε απλούς και εύκολα πραγματοποιήσιμους αλγορίθμους αναγνώρισης και αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων και θα τονιστεί πως τέτοιοι αλγόριθμοι όταν είναι σε ισχύ μειώνουν το άγχος γιατρών και νοσηλευτών και βελτιώνουν την πρόγνωση των ασθενών αυτών.

 • Διαχείριση εγκαυματία

  Εκπαιδευτής: Σερέτης Κ., Επίκουρος Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 120’

  Σκοπός του workshop είναι η σε βάθος κατανόηση της εγκαυματικής νόσου με την ανάπτυξη των αντίστοιχων κλινικών δεξιοτήτων. Απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις πρακτικές τους γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη διαχείριση ασθενών με εγκαύματα αφού θα εξοικειωθούν με την  παθοφυσιολογία της εγκαυματικής νόσου, τη σωστή εκτίμηση της βαρύτητας και την εφαρμογή των κατάλληλων αλγορίθμων ανάνηψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 • Αντικειμενική εξέταση θώρακα και διαφορική διάγνωση

  Εκπαιδευτές:  Ράμμος Α., Επικουρικός Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ, Β’ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Δούσκου Ν., Απόφοιτος Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 3+

  Διάρκεια: 60’

  Η αντικειμενική εξέταση του θώρακα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, τόσο για τις πληροφορίες που παρέχει όσο και για το γεγονός ότι  δεν απαιτεί εξειδικευμένα μέσα. Σε αυτό το workshop θα δοθεί έμφαση στην επισκόπηση και ακρόαση του θώρακα , ελέγχοντας έτσι το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα . Επίσης , στόχος είναι η διαφορική διάγνωση των σχετικών νοσημάτων , που αποτελεί ένα «θολό» σημείο για πολλούς φοιτητές.  Φυσικά από το workshop δε θα μπορούσε να λείπει η βασική αντιμετώπιση ενός ασθενούς με κάκωση θώρακα , καθώς και άλλες βασικές πρακτικές όπως είναι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

 • ΩΡΛ υπέρηχος

  Εκπαιδευτές: Ψυχογιός Γ., Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου, Kαθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Μονάχου, Γερμανία, Αργύρης Γ., Ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολογίας, Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Λιανού Ν., Ειδικευόμενη Ωτορινολαρυγγολογίας, Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 60’

  Στη διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων της κεφαλής και του τραχήλου καίριο ρόλο έχει η υπερηχογραφία. Στο συγκεκριμένο workshop θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της υπερηχογραφίας (B-mode , έγχρωμο Doppler, ελαστογραφία) καθώς και η υπερηχογραφικά υποβοηθούμενη παρακέντηση /βιοψία . Τέλος, θα γίνει παρουσίαση κλινικών περιστατικών.

 • Κλασική ΩΡΛ εξέταση και screening νεογνού

  Εκπαιδευτές: Ψυχογιός Γ., Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου, Kαθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Μονάχου, Γερμανία, Αργύρης Γ., Ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολογίας, Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,
  Λιανού Ν., Ειδικευόμενη Ωτορινολαρυγγολογίας, Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 60’

  Σε αυτό το workshop , οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα βασικά σημεία μιας ΩΡΛ εξέτασης, η οποία δε θα εστιάζει μόνο στο ους. Παράλληλα, θα εξοικειωθούν με την έννοια της ενδοσκόπησης και τις διάφορες ακοομετρικές δοκιμασίες, όπως το ακοόγραμμα και το τυμπανόγραμμα. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα screening tests που αποσκοπούν στην πρώιμη διάγνωση της βαρηκοΐας στα νεογνά.

 • Oφθαλμολογική εξέταση για μελλοντικούς οφθαλμιάτρους

  Εκπαιδευτής: Κατσάνος Α.,  Επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 45’

  Το παρόν workshop απευθύνεται σε μελλοντικούς -και μη-  οφθαλμίατρους και αποσκοπεί στην διενέργεια οφθαλμολογικού ελέγχου, τόσο  με εξειδικευμένο εξοπλισμό όσο και χωρίς. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με έννοιες και πρακτικές που κάθε ιατρός, ανεξαρτήτου ειδικότητας, οφείλει να γνωρίζει, ενώ παράλληλα,  έμφαση θα δοθεί και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων της οφθαλμολογικής εξέτασης

 • Νευρολογική εξέταση

  Εκπαιδευτές: Μαρκούλα Σ., Επιμελήτρια Α' Νευρολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 90’

  Η νευρολογική εξέταση αποτελεί βασική γνώση για όλους τους ιατρούς ανεξαρτήτου ειδικότητας καθώς  η έγκαιρη διάγνωσή πολλών καταστάσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για την μετέπειτα αποτελεσματική διαχείρισή  τους. Στο workshop αυτό  θα δειχθεί ο τρόπος εξέτασης σε εθελοντή από τον ίδιο τον εκπαιδευτή  και θα επισημανθούν βασικές έννοιες της νευρολογικής σημειολογίας. Στόχος είναι η κατανόηση των ευρημάτων της νευρολογικής εξέτασης και επομένως και η διαφορική διάγνωση των συνηθέστερων παθολογικών καταστάσεων.

 • Επιληπτικές κρίσεις και επιληψία

  Εκπαιδευτές: Μαρκούλα Σ., Επιμελήτρια Α' Νευρολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 90’

  Αποτελεί γεγονός ότι επικρατεί σύγχυση όσον αφορά τις έννοιες της επιληψίας και των επιληπτικών κρίσεων. Στόχος του workshop αυτού είναι να γίνει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ αυτών των δύο εννοιών και αναφορά στα βασικά σημεία της κάθε παθολογικής κατάστασης. Επιπλέον, θα επισημανθούν τα συχνότερα θεραπευτικά λάθη και θα δοθεί ειδικό βάρος στην επείγουσα αντιμετώπισή τους βήμα-βήμα σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες, ειδικά στα πλαίσια πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

 • Επείγουσες καταστάσεις καρδιολογίας

  Εκπαιδευτές: Μπεχλιούλης Α., Επικουρικός Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ, Β' Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Χατζηπαντελιάδου Σ., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παπαδοπούλου Ε., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Καλλιακούδα Ε., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κατσίλη Χ. Π., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τασιούλα Π. Ι., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τσίνα Ε., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 90’

  Η αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα απαιτεί την συνεχή ετοιμότητα των ιατρών με υψηλή υποψία για τη διάγνωση αυτών των καταστάσεων. Σκοπός του workshop είναι η παρουσίαση πραγματικών περιστατικών και η ανάλυση βήμα-βήμα της διαχείρισης των ασθενών μέσα από επικαιροποιημένους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγόριθμους οι οποίοι στηρίζονται στις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών ιατρικών εταιρειών. Η παρουσίαση των παραπάνω περιστατικών θα γίνει με βάση την σε πραγματικό χρόνο εξέλιξη τους, την επισήμανση των απαραίτητων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέτρων που οφείλονται να λαμβάνονται και τη στοχοποίηση πιθανών λαθών που πρέπει να αποφεύγονται. Τελική επιδίωξη του workshop είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις βασικές αρχές διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών στην καρδιολογία και να διατηρούν πάντα υψηλή την υποψία εμφάνισης αυτών κατά την καθημερινή κλινική πράξη.

 • Ερμηνεία ηλεκτροκαρδιογραφήματος

  Εκπαιδευτές:  Παπαφακλής Μ., Επεμβατικός Καρδιολόγος, Επιμελητής ΕΣΥ, Β' Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Ζαχαριάδης Σ. Ο., Φοιτητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ζαχαριάδου Τ., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Μέρμηγκα Αγγελή Φ.,  Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Ρέντζου Α. Μ., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τόλη Μ. Α., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 90’

  Πρόκειται για μία σημαντικότατη διαγνωστική μέθοδο στην Kαρδιολογία. Μαζί με το ιστορικό και την φυσική εξέταση του ασθενούς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την διάγνωση των καρδιακών παθήσεων. Στο workshop της κλινικής ερμηνείας του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εκτός από τις βασικές έννοιες, θα παρουσιαστεί κυρίως η ερμηνεία συχνών παθολογικών οντοτήτων με τη συμμετοχή φοιτητών, την παρουσίαση ενδεικτικών περιστατικών και ΗΚΓ quiz.

 • Ερμηνεία στεφανιογραφίας

  Εκπαιδευτής: Κατσούρας Χ., Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 45’

  Η στεφανιογραφία είναι η εξέταση με την οποία ελέγχονται τα στεφανιαία αγγεία  της καρδιάς . Στο συγκεκριμένο workshop οι φοιτητές θα έχουν τη  δυνατότητα να εμβαθύνουν  στις  βασικές έννοιες και τη ανάδειξη παθολογικών καταστάσεων.

 • Βασική Καρδιογραφική Εκτίμηση

  Εκπαιδευτές: Λάκκας Λ., Επικουρικός Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ, Β’ Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος:  4+

  Διάρκεια: 60’

  Το συγκεκριμένο workshop θα αποτελέσει μια πρώτη επαφή των συμμετεχόντων με τη διαδικασία του υπερήχου καρδιάς. Θα γίνει παρουσίαση των βασικών λήψεων διαθωρακικού υπερήχου καρδιογραφήματος και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εν λόγω εξέταση.

 • Cases Παθολογίας

  Εκπαιδευτές: Κωνσταντινίδης Α., Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
  Τσάμης Κ., Νευρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Κατσάνος Κ., Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 60’

  Στο workshop αυτό οι φοιτητές θα μπουν στη διαδικασία διερεύνησης ορισμένων συχνών παθολογικών καταστάσεων, μέσω της επαφής με πραγματικά περιστατικά, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτών. Αρχικά, λαμβάνοντας πληροφορίες από το ιστορικό θα προτείνουν τη διαγνωστική πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί με περαιτέρω εξετάσεις. Έπειτα, αξιολογώντας τα αποτελέσματα αυτών και συνδυάζοντας τις γνώσεις τους θα φτάσουν στη διάγνωση και τέλος, θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Σκοπός του workshop αυτού είναι να διδάξεις τους φοιτητές τη συλλογιστική πορεία που πρέπει να ακολουθούν ερχόμενοι αντιμέτωποι με οποιοδήποτε περιστατικό.

 • Λήψη ιστορικού

  Εκπαιδευτής: Τσιάρα Σ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 3+

  Διάρκεια: 60’

  Η λήψη ιστορικού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κλινικής εξέτασης του ασθενούς , και πολλές φορές εάν πραγματοποιηθεί σωστά θέτει και τη διάγνωση .Σε αυτό το workshop , θα γίνει αναφορά στην τεχνική λήψης και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ιστορικό από ‘ασθενείς’ ενώ στο τέλος, ο εκπαιδευτής θα επισημάνει τυχόν λάθη.

 • Οι μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στη ψύχωση

  Εκπαιδευτές: Υπεύθυνος Καθηγητής: Πετρίκης Π., Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μαντάς Χ., Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Καραμπάς Α., Ψυχίατρος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Γεωργίου Γ., Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 90’

  «Κατά διαδικασία του στιγματισμού, κάποια ανθρώπινη ιδιότητα εξαιρείται και συσχετίζεται με ανεπιθύμητες ιδιότητες, αναλόγως των κυρίαρχων κοινωνικών πεποιθήσεων. Τα αρνητικά αυτά στερεότυπα με τη σειρά τους δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό και την κατηγοριοποίηση των «χαρακτηρισμένων» ατόμων σε ξεχωριστές ομάδες, πράγμα που συνοδεύεται από απώλεια της κοινωνικής τους υπόστασης, επισύροντας και τις ανάλογες διακρίσεις»  επισημαίνει ο ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Θανάσης  Καράβατος. Πέραν του στίγματος και των επιπτώσεών του στους ασθενείς με ψύχωση θα συζητηθούν τα θέματα της ανθεκτικής στη θεραπεία σχιζοφρένειας και της αντιμετώπισής της καθώς και ευρήματα σε άτομα με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο από τη στατική και τη λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου.

 • Αναζωογόνηση νεογνού

  Εκπαιδευτής: Ράλλης Δ., Επίκουρος Καθηγητής Νεογνολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 5+

  Διάρκεια: 90’

  To σεμινάριο εξειδικευμένης αναζωογόνησης νεογνού καλύπτει την εκμάθηση των βασικών αρχών που απαιτούνται για την αξιολόγηση και φροντίδα του νεογέννητου βρέφους το οποίο βρίσκεται στη μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρέχεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εξοικειωθούν με δεξιότητες όπως χρήση συσκευών αερισμού θετικής πίεσης, ενδοτραχειακή διασωλήνωση, παροχή εξωτερικών θωρακικών συμπιέσεων και εισαγωγή  φλεβικού καθετήρα. Με την αναλυτική παρουσίαση του κατάλληλα σχεδιασμένου οπτικοακουστικού υλικού, αλλα και την δική σας ενεργό συμμετοχή, φιλοδοξούμε να εξασφαλίσουμε την διαδραστικότητα του Workshop αυτού. Σας περιμένουμε!

 • Προσέγγιση Γενικής Αίματος σε παιδιατρικό ασθενή

  Εκπαιδευτής: Μάκης Α., Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδοαιματολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 5+

  Διάρκεια: 90’

  Στόχος αυτού του κλινικού φροντιστηρίου είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την ανάγνωση και  ερμηνεία των πληροφοριών που μας δίνει η Γενική Αίματος,  ιδίως όταν αυτή αφορά τους  μικρούς μας ασθενείς! Στο workshop αυτό, στηριζόμενοι στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και την γενική αίματος θα οδηγηθούμε  στην επίλυση πολυάριθμων κλινικών σεναρίων.  Παιδί 5 ετών με μικροκυτταρική αναιμία, θρομβοπενία και σπληνομεγαλία / παιδί 3 ετών με πυρετό, σπληνομεγαλία και πανκυτταροπενία, αποτελούν  κάποια παραδείγματα των περιστατικών που θα παρουσιαστούν. Όλα τα κλινικά σενάρια προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του καθηγητή μας. Η ενεργός συμμετοχή των φοιτητών θα είναι απαραίτητη και η ο αγώνας της διαφορικής διάγνωσης απαιτητικός. Προετοιμαστείτε!

 • Εισαγωγή Κεντρικής Φλεβικής Γραμμής

  Εκπαιδευτές: Κουλούρας Β., Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παπαθανάκος Γ., Επίκουρος Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 5+

  Διάρκεια: 60’

  Με την τοποθέτηση καθετήρα σε κεντρική φλέβα (μηριαία, υποκλείδια, έσω σφαγίτιδα), εξασφαλίζεται η προσπέλαση στο αγγειακό δίκτυο του ασθενούς. Μέσω του κεντρικού φλεβικού καθετηριασμού είναι δυνατή όχι μόνο η χορήγηση ορών, φαρμάκων, προϊόντων αίματος και διατροφής, αλλά και η εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών διαδικασιών (π.χ. τοποθέτηση πνευμονικού καθετήρα Swan-Ganz, βηματοδότηση καρδιάς, αιμοκάθαρση, πλασμαφαίρεση). Στο συγκεκριμένο workshop, ο συμμετέχων θα εξοικειωθεί με τον κεντρικό φλεβικό καθετήρα, τον τρόπο τοποθέτησης και τις ιδιαιτερότητές του.

 • Περιεγχειρητική χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών

  Εκπαιδευτής: Γκλαντζούνης Γ. Κ., Καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Μονάδας Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

  Έτος: 3+

  Διάρκεια: 90’

  Η χειρουργική επέμβαση προκαλεί ένα σημαντικό τραύμα που έχει ως συνέπεια μείζονες αλλαγές στον μεταβολισμό των υγρών και ηλεκτρολυτών και στο ενδοκρινικό σύστημα του χειρουργικού ασθενούς.  Στόχος  του κλινικού Φροντιστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την παθοφυσιολογία του μεταβολών σε υγρά και ηλεκτρολύτες κατά την διάρκεια και μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Επίσης θα αναλυθεί η ηλεκτρολυτική  σύσταση των κύριων κρυσταλλικών διαλυμάτων, το είδος και ο ρυθμός χορήγησης αυτών κατά την μετεγχειρητική περίοδο.  Παράλληλα, θα αναλυθούν οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

 • Διαχείριση Αεραγωγού – Διασωλήνωση

  Εκπαιδευτές: Καρακώστα Α., Επίκουρη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τζίμας Π.,  Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας και Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 90’

  Ένα από τα πλέον αγαπημένα και καθιερωμένα Workshop στην ιστορία του συνεδρίου μας, είναι και φέτος εδώ! Το Workshop που περιλαμβάνει την εκμάθηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με βασικές αρχές διαχείρισης αεραγωγού και διασωλήνωσης. Το “πρακτικό” κομμάτι αποτελείται από δύο σταθμούς. O σταθμός Α εστιάζει στην εφαρμογή ειδικών χειρισμών απελευθέρωσης βατότητας ανώτερου αεραγωγού και χρήση αεραγωγών (στοματο- και ρινοφαρυγγικού), καθώς και αερισμό με μάσκα και ασκό. Ο σταθμός Β περιλαμβάνει την  τοποθέτηση και αερισμό με υπεργλωττιδικές συσκευές, την άμεση λαρυγγοσκόπηση και την ενδοτραχειακή διασωλήνωση. Με την αναλυτική παρουσίαση του κατάλληλα σχεδιασμένου οπτικοακουστικού υλικού φιλοδοξούμε να εξασφαλίσουμε την διαδραστικότητα του Workshop αυτού.

 • Επείγουσα Πνευμονολογία

  Εκπαιδευτές: Κωστίκας Κ., Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,
  Κωνσταντινίδης Α., Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Κυριακόπουλος Χ., Επιμελητής Β ΕΣΥ Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 75’

  Τα επείγοντα περιστατικά της Πνευμονολογίας είναι από τα συνηθέστερα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας ιατρός τόσο σε ένα αγροτικό ιατρείο όσο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η διασφάλιση ανοικτού αεραγωγού αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα σε επείγουσες καταστάσεις, ενώ περίπου το 1/3 των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία αφορούν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Το συγκεκριμένο workshop θα περιέχει ένα θεωρητικό μέρος σχετικά με την αξιολόγηση και αντιμετώπιση επειγόντων αναπνευστικών περιστατικών (άσθμα, ΧΑΠ, λοιμώξεις) καθώς και ένα πρακτικό μέρος, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για τις παθήσεις αυτές. Συγκεκριμένα, στους φοιτητές θα γίνει επίδειξη τρόπων αξιολόγησης αναπνευστικής ανεπάρκειας αλλά και συσκευών οξυγονοθεραπείας, χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων και μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού.

 • Πνευμοθώρακας

  Εκπαιδευτής: Συμινελάκης Σ., Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 3+

  Διάρκεια: 90’

  Η είσοδος αέρα στην υπεζωκοτική κοιλότητα αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για τον πολυτραυματία και όχι μόνο. Σύμφωνα με την προσέγγιση του ATLS, αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα που γρήγορα θα πρέπει να αποκλειστούν σε έναν τραυματία, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του. Πέραν όμως της έγκαιρης διάγνωσης, η σωστή και άμεση τοποθέτηση παροχέτευσης είναι αυτή που επιτρέπει στο ασθενή να ανασάνει ήρεμα ξανά. Στο workshop αυτό, οι συμμετέχοντες αρχικά θα ενημερωθούν, μέσω ενός ολοκληρωμένου θεωρητικού μέρους, για όλες τις αιτίες του πνευμοθώρακα, τραυματικές ή μη. Στη συνέχεια θα γίνει επίδειξη της αποσυμπίεσης του ημιθωρακίου και τέλος, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, θα γίνει επίδειξη της τοποθέτησης της θωρακικής παροχέτευσης (Bullau), σε πραγματικό ασθενή. Ένα σημαντικό workshop για όλους έρθουν σε επαφή με το τμήμα των επειγόντων περιστατικών, καθώς η αναγνώριση και η αντιμετώπισή του, σώζει ζωές.

 • Αλλεργικό Shock

  Εκπαιδευτής:  Τσιάρα Σ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 3+

  Διάρκεια: 90’

  Οι αλλεργίες, αν και πολύ συχνές, αποτελούν πρόκληση για τον ιατρό, καθώς εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία στην αιτιολογία και στη βαρύτητα των κλινικών εκδηλώσεών τους, οδηγώντας μέχρι και σε δυνητικά απειλητικό για τη ζωή αλλεργικό σοκ. Στο παρόν διαδραστικό workshop, θα αναλυθούν 5 διαφορετικές θεματικές ενότητες για κάθε μία από τις οποίες θα γίνει μια σύντομη εισαγωγή και στη συνέχεια, συζήτηση κλινικών περιστατικών που αποσκοπούν στην εκμάθηση της γρήγορης αναγνώρισης και κατάλληλης αντιμετώπισης κάθε είδους αλλεργίας, όπως για παράδειγμα, από δήγματα εντόμων και αντιβιοτικά.

 • Αέρια Αίματος

  Εκπαιδευτής: Λιάμης Γ., Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 4+

  Διάρκεια: 60’

  Η ερμηνεία των ευρημάτων των αερίων αίματος αποτελεί βασική γνώση για κάθε ιατρό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι θεμέλιο της διάγνωσης και της παρακολούθησης των ασθενών. Ωστόσο, για πολλούς φοιτητές η ανάλυση των αερίων αίματος αποτελεί μία σημαντική πρόκληση. Το συγκεκριμένο workshop αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τα ευρήματα των αερίων αίματος, μέσω μιας μικρής θεωρητικής εισαγωγής και εν συνεχεία, συζήτησης κλινικών περιστατικών τα οποία συναντώνται συχνά στην κλινική πράξη.

 • Cases στη χειρουργική

  Εκπαιδευτές: Αλεξίου Γ., Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σισμανίδης Σ., Επικουρικός  Επιμελητής Β’, Χειρουργική Θώρακος, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Χατζής Δ., Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής Β΄, Αγγειοχειρουργική Μονάδα, Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Σιώζιου Ε., Χειρουργός Παίδων, Επικουρική Επιμελήτρια Β΄, Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,
  Βλάχος Κ., Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  Γκλαντζούνης Γ.Κ., Καθηγητής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Υπεύθυνος Μονάδας Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Παππάς-Γώγος Γ., Διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Τεπελένης Κ., Επιμελητής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Κάγκα Ρ., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μιχαήλ Μ., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χριστοφή Μ., Φοιτήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  Έτος: 5+

  Διάρκεια: 120’

  Το workshop σταθμός του 27ου ΕΣΦΙΕ είναι γεγονός! Το παρόν διαδραστικό workshop έχει σχεδιαστεί κατάλληλα έτσι ώστε να προετοιμάσει κάθε συμμετέχοντα για την αναγνώριση και διαχείριση συχνών οξέων χειρουργικών καταστάσεων με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος τόσο σε ένα αγροτικό ιατρείο όσο και στη διάρκεια μιας εφημερίας στο χειρουργικό ΤΕΠ. Οι συμμετέχοντες θα είναι χωρισμένοι σε 6 ομάδες των 5 ατόμων οι οποίες θα περνάνε κυκλικά από θεματικές ενότητες διαφορετικών χειρουργικών ειδικοτήτων ανά περίπου 20’. Στο τέλος η κάθε ομάδα θα έχει περάσει από τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Επείγουσες Αγγειοχειρουργικές καταστάσεις
  • Paediatric Surgical diagnostic games
  • Ασθενής προσέρχεται στα ΤΕΠ μετά από πτώση εξ' ιδίου ύψους.
  • Γυναίκα 40 ετών προσέρχεται στο ΤΕΠ λόγω οξέος κοιλιακού άλγους. Ιστορικό παροδικού ισχαιμικού ΑΕΕ προ 4ετίας.
  • Επείγοντα στη Γενική Χειρουργική
  • Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

  Μέσα από το συγκεκριμένο workshop οι συμμετέχοντες κάθε ομάδας, με την καθοδήγηση των έμπειρων γιατρών-εκπαιδευτών, θα κληθούν να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να φτάσουν στη σωστή διάγνωση του κάθε περιστατικού και στην παρουσίαση των βημάτων διαχείρισης και του τρόπου αντιμετώπισης του. Καλώς ήρθατε στο συναρπαστικό κόσμο της χειρουργικής!

 • Σύγχρονες εξελίξεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη:

  Εκπαιδευτές: Συντονιστής: Τίγκας Σ., Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής Ενδοκρινολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,
  Βρυωνίδου – Μπομποτά Α., Πρόεδρος Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού-Διαβητολογικού Κέντρου, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ,
  Δημητριάδης Γ., Πρόεδρος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
  Μπαργιώτα Α., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθύντρια Ενδοκρινολογικής Κλινικής και Μεταβολικών Νόσων, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
  Παπάνας Ν., Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη, Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ)

  Έτος: 5+

  Διάρκεια: 70’

  Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή σύνθετης αιτιολογίας, η οποία επηρεάζει όλα σχεδόν τα οργανικά συστήματα του ανθρώπου και αποτελεί σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω των χρόνιων επιπλοκών. Στο workshop αυτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθετη αυτή νόσο και να ενημερωθούν για τις πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις μέσα από 4 εισηγήσεις, οι οποίες θα πραγματεύονται τα εξής θέματα: (α) Σύγχρονη ταξινόμηση και διάγνωση Σακχαρώδη Διαβήτη, (β) Οι δύο σημαντικότερες πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, (γ) Οι δύο σημαντικότερες πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και (δ) Διαβητικό Πόδι – βασικές αρχές πρόληψης και αντιμετώπισης.

15th International Forum

 • Ethical evaluation of a pre-clinical and a clinical protocol. Key points and questions.

  Facilitators: Papalois A. E., PhD, KGSJ, AMACS, Head of Scientific Council, Special Unit for Biomedical Research and Education, Medical School, Aristotle University of Thessaloniki, General Secretary of NASCE (UEMS), Scientific Coordinator for the Course of Bioethics and GDPR, Master, O.U. Cyprus,
  Sergentanis T. N., Elected Assistant Professor of Epidemiology and Research Methodology, Department of Public Health Policy, University of West Attica, Athens, Greece, Academic Tutor in Management of Health Services, School of Social Sciences, Hellenic Open University, Greece, Academic Fellow, Department of Clinical Therapeutics, "Alexandra" Hospital, School of Medicine, National and Kapodistrian University of Athens, Greece,
  Anastasia S. Tsingotjidou, DVM, PhD, Associate Professor at the Department of Anatomy, Histology and Embryology of the School of Veterinary Medicine, Faculty of Health Sciences at the Aristotle University of Thessaloniki, President of the Hellenic Society of Biomedical and Laboratory Animal Science (HSBLAS).

  Year: no limitation

  Duration: 90 minutes (45 min pre-clinical and 45 min clinical)

  Animal research has had a vital role in many scientific and medical advances of the past century and continues to aid our understanding of various diseases. Throughout the world, people enjoy a better quality of life because of these advances, and the subsequent development of new medicines and treatments—all made possible by animal research. However, the use of animals in scientific and medical research has been a subject of heated debate for many years. The European Act requires that proposals for research involving the use of animals must be fully assessed in terms of any harm to the animals. This involves detailed examination of the particular procedures and experiments, and the numbers and types of animal used. In this workshop we shall examine ethical issues of the pre-clinical work and the implementation of 3R's (EMBO Rep. 2007 Jun; 8(6): 526–530). The growing proliferation of trials, investigating an increasing number of potentially promising novel disease therapies and health interventions, has grown disproportionately to the number of experienced clinical research centers. As of June 2017, there were close to 250,000 studies listed in clinicaltrials.gov.

  It is ultimately, physicians, investigators, research teams and ethics committees who have a joint ethical responsibility to ensure that all viable clinical trial options are presented to patients and we may learn optimal ways to accomplish this from the experience of institutions that have successfully modeled ethical ways to ensure equitable information and access to research programs. In this workshop we shall examine these issues as well as new ones such GDPR (Contemporary Clinical Trials Communications, Vol 14, June 2019)

 • First Aid Warzone Training by Hellenic Red Cross- Department of Ioannina

  Facilitators: Gkartzonikas I., MD, HRC instructor, Ioannina, Kavlakoudi A., HRC instructorCholeva M., Zouni C. Ε., Kalliarekos E., Ioannina HRC Volunteers

  Year: 2+

  Duration: 75’

  First Aid is not simply performing cardiopulmonary resuscitation, bandaging a wound or transferring a trauma patient to the hospital. It is also holding someone’s hand, reassuring frightened individuals that they are safe and providing support with personal involvement and commitment. In armed conflicts and other situations where violence is involved, First Aid providers take the risk of getting hurt from gunfire, collapsing buildings, burning cars, unstable building remains and tear gas. They step forward to help those in need when the most natural reflex would be to run the other way. Armed conflicts and other situations of violence are common in the modern world. Saving lives and providing assistance for casualties remain shared concerns of all Red Cross and Red Crescent First Aiders. In this context we will try to emphasize on: Initial assessment and management & examples on ABCDE approach, Basic principles of triage & practice on triage tools, rescue manoeuvres demonstration, Scenarios on trauma and management of haemorrhage.

 • Residency debate

  Facilitators: Stavros A., Representative of the “Grecruitment” company, Touridis N., Representative of Fulbright Program, Savary P., Representative of the French Institute of Greece 

  Year: no limitation

  Duration: 90 min (40 min Grecruitment, 20 min Fulbright, 20 min French Institute)

  Have you considered doing your residency abroad?  Would you like to get informed about the working conditions abroad and compare them between different countries? If the answer is yes, join this workshop to find out more about residency in Germany, Switzerland, France and USA. In this workshop, you will get informed about the necessary qualifications to apply for residency training in various countries and about the procedure that should be followed according to each country’s educational and healthcare system. 

 • Peripheral Blood Smear Assessment

  Facilitators: Hatzimichael Ε., Assistant Professor of Haematology Faculty of Medicine, University of Ioannina, Koumpis A. E., Haematology Resident, Department of Haematology, University General Hospital of Ioannina

  Υear: no limitation

  Duration: 90 min

  Hematology is the only clinical-laboratory specialty and an integral part of it is the assessment of peripheral blood smear and myelogram. In this workshop, participants will have the opportunity to get acquainted with the assessment of the peripheral blood smear. First, they will get to know the characteristics of the normal morphological components of blood and then, after morphological disorders are presented, clinical cases with characteristic morphological lesions will be discussed, in order to make the diagnosis. This workshop, through the immediacy and the discussion that will be developed, aspires to take an interactive character.

Top